Giovanni Battista Tornielli

foto,  October 17, 2017
Position
Assistant Professor
Academic sector
AGR/03 - ARBORICULTURE AND FRUITCULTURE
Research sector (ERC)
LS9_4 - Plant sciences (including crop production, plant breeding, agroecology, soil biology)

Office
Ca' Vignal 1,  Floor 1,  Room 51
Telephone
045 8027920
E-mail
giovannibattista|tornielli*univr|it <== Replace | with . and * with @ to have the right email address.

Office Hours

Monday, Hours 2:30 PM - 3:30 PM,  
Concordato con il docente (giovannibattista.tornielli@univr.it)

Curriculum

Modules

Modules running in the period selected: 26.
Click on the module to see the timetable and course details.

Course Name Total credits Online Teacher credits Modules offered by this teacher
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Viticulture (2017/2018)   12    ECOLOGIA E FISIOLOGIA VITICOLA
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Viticulture (2016/2017)   12    ECOLOGIA E FISIOLOGIA VITICOLA
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Viticulture (2015/2016)   12    ECOLOGIA E FISIOLOGIA VITICOLA (Teoria)
ECOLOGIA E FISIOLOGIA VITICOLA (Laboratorio)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Viticulture (2014/2015)   12    ECOLOGIA E FISIOLOGIA VITICOLA (teoria)
ECOLOGIA E FISIOLOGIA VITICOLA (laboratorio)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Viticulture (2013/2014)   12    ECOLOGIA E FISIOLOGIA VITICOLA (teoria)
ECOLOGIA E FISIOLOGIA VITICOLA (laboratorio)
University Degree in the Science and Technology of Viticulture and Winemaking (University program until academic year 2008/2009) Ecologia e fisiologia della vite (2009/2010)   5   
University Degree in the Science and Technology of Viticulture and Winemaking (University program until academic year 2008/2009) Biology (2008/2009)   5    Teoria
Laboratorio
University Degree in the Science and Technology of Viticulture and Winemaking (University program until academic year 2008/2009) Ecologia e fisiologia della vite (2008/2009)   5    Teoria
Laboratorio
University Degree in the Science and Technology of Viticulture and Winemaking (University program until academic year 2008/2009) Biology (2007/2008)   5    Teoria
Laboratorio
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Viticulture II (2007/2008)   4    Teoria
Laboratorio
Specialised Degree course in vine and wine production and marketing Fisiologia e processi in post maturazione dell'uva (2007/2008)   3   
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Biology (2006/2007)   6    Laboratorio
Teoria
Specialised Degree course in vine and wine production and marketing Fisiologia e processi in post maturazione dell'uva (2006/2007)   3   
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Biology (2005/2006)   6    Laboratorio
Teoria
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Biology (2004/2005)   6     
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Biology (2003/2004)   6     
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Biology (2002/2003)   6     

 
Projects
Title Starting date
Produzione di matrici enologiche per approcci analitici complementari ed innovativi con particolare riferimento allo sviluppo di metaboliti e del flavor dovuti a processi di appassimento e/o all'infezione di Botrytis cinerea 3/22/10
Analisi multidisciplinare del processo di appassimento delle uve: trascrittomica, metabolomica e analisi tecnologiche per la definizione del processo e l’identificazione dei “biomarkers”della tipicità 1/1/10
Caratterizzazione e valorizzazione di aree viticole di alta collina 8/1/08
Produzione di matrici enologiche per approcci analitici complementari ed innovativi con particolare riferimento allo sviluppo di metaboliti e del flavor dovuti a processi di appassimento e/o all’infezione di Botrytis cinerea 3/22/08
Innovative chemical and molecular methodologies for characterising the mechanisms of mineral nutrition in vine and studying the effects of fertilization and terroir on the quality of grapes and wine. 1/1/08
Studi mediante microspettroscopia FTIR di metabolismo di parete in piante e cellule vegetali 11/1/07
Caratterizzazione viticolo-enologica di un vecchio vitigno a bacca rossa rinvenuto in Valpolicella 1/1/07
Studio delle modificazioni fisiche e metaboliche dell'uva nel corso dell'appassimento 10/1/05
Studio e messa a punto di tecniche di crioestrazione selettiva 9/15/05
Studio della cinetica e della fisiologia dei processi di appassimento 9/1/04
ASPETTI BIOCHIMICI E MOLECOLARI DELL’APPASSIMENTO DELL’UVA 7/1/04
Studio dell’induzione della meiosi in pianta: caratterizzazione molecolare e funzionale dei geni Ph-Mei2 e Ph-Mip1 in Petunia hybrida. Isolamento degli ortologhi in Lycopersicon esculentum, Nicotiana tabacum e Zea mays. (2004) 1/1/04





Giovanni Battista Tornielli
Office Collegial Body
Teachers' Committee in the Master in Applied Biotechnology - Department Biotechnology
researcher Teaching staff council for the doctorate in Applied Health Genomics Biology and Genetics Section
component Collegio Didattico di Scienze e tecnologie viticole ed enologiche - Department Biotechnology
researcher Scientific and Technological Department Council - Department Biotechnology