Barbara Molesini

foto,  October 16, 2017
Position
Assistant Professor
Academic sector
BIO/04 - PLANT PHYSIOLOGY
Research sector (ERC)
LS9_1 - Non-medical biotechnology and genetic engineering (including transgenic organisms, recombinant proteins, biosensors, bioreactors, microbiology)

LS9_4 - Plant sciences (including crop production, plant breeding, agroecology, soil biology)

Office
Ca' Vignal 1,  Floor 1,  Room 82
Telephone
045 802 7550
Fax
045 802 7929
E-mail
barbara|molesini*univr|it <== Replace | with . and * with @ to have the right email address.
Personal web page
http://www.dbt.univr.it/?ent=persona&id=3913

Office Hours

Thursday, Hours 2:00 PM - 3:30 PM,  

Curriculum
  • pdf   CV   (pdf, en, 188 KB, 16/10/17)

The research activity of Dr. Barbara Molesini is focused on 3 main fields:
1- Crop genetic transformation aimed at:
  • Studying the role of genes putatively involved in fruit development 
  • Conferring viral resistance to woody plants 
2- Study of the potential therapeutic effects of natural compounds (purified from tomato fruits).
3- Study of the symbiotic interaction between legume and N-fixing bacteria; host early responses to rhizobial infection.
 

Modules

Modules running in the period selected: 29.
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Course Name Total credits Online Teacher credits Modules offered by this teacher
Bachelor's degree in Biotechnology Plant molecular methods (2018/2019)   6    (teoria)
(laboratorio)
Bachelor's degree in Biotechnology Plant molecular methods (2017/2018)   6  eLearning (teoria)
(laboratorio)
PhD in Biotechnology Attività didattica dottorato (2017/2018)   10   
Bachelor's degree in Biotechnology Plant molecular methods (2016/2017)   6  eLearning (teoria)
(laboratorio)
Bachelor's degree in Biotechnology Plant molecular methods (2015/2016)   6  eLearning (teoria)
(laboratorio)
Bachelor's degree in Biotechnology Molecular biology (2014/2015)   12  eLearning [1° turno] (laboratorio)
[2° turno] (laboratorio)
Bachelor's degree in Biotechnology Molecular biology (2013/2014)   12  eLearning [1° turno] (Laboratorio)
[2° turno] (Laboratorio)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Plant biology and physiology (2013/2014)   12    FISIOLOGIA VEGETALE (laboratorio)
Bachelor's degree in Biotechnology Molecular biology (2012/2013)   12  eLearning [1° turno] (Laboratorio)
[2° turno] (Laboratorio)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Plant biology and physiology (2012/2013)   12  eLearning BIOLOGIA VEGETALE
Bachelor's degree in Biotechnology Molecular biology (2011/2012)   12  eLearning [1° turno] (Laboratorio)
[2° turno] (Laboratorio)
[3° turno] (Laboratorio)
[4° turno] (Laboratorio)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Plant biology and physiology (2011/2012)   12  eLearning BIOLOGIA VEGETALE
Bachelor's degree in Biotechnology Molecular biology (2010/2011)   12    (Laboratorio)
Bachelor's degree in Biotechnology Molecular biology (2009/2010)   12    (Laboratorio)
Bachelor in Agroindustrial Biotechnology (until 2008-2009 academic year) Biomolecular Technology (2008/2009)   8    Modulo 2 - Teoria
Modulo 2 - Laboratorio
Bachelor in Agroindustrial Biotechnology (until 2008-2009 academic year) Biomolecular Technology (2007/2008)   8    Teoria (modulo 2)
Laboratorio (modulo 2)
Bachelor in Agroindustrial Biotechnology (until 2008-2009 academic year) Biomolecular Technology (2006/2007)   8    Mod. 2 laboratorio

 
Skills
Topic Description Research area
Applicazioni biotecnologiche per il miglioramento qualitativo e quantitativo della produzione in orticoltura L'attività di ricerca è finalizzata: 1) all'ottenimento di sviluppo partenocarpico del frutto in specie di interesse agrario; 2) al conferimento di resistenza a virus in piante legnose mediante RNA silencing; 3) all'ottenimento di anticipo della fioritura/fruttificazione in specie di interesse agrario; 4) allo studio di peptidi del frutto con potenziale attività nutraceutica. Biotecnologie vegetali
Agriculture related to crop production, soil biology and cultivation, applied plant biology - Agriculture related to crop production, soil biology and cultivation, applied plant biology
Studio delle basi molecolari sottese alla simbiosi e allo sviluppo del frutto L'attività di ricerca è incentrata: 1) sulle risposte precoci messe in atto da piante leguminose in risposta all'infezione da parte di batteri N-fissatori (rizobi); 2) sulle prime fasi di sviluppo del frutto, ed in particolare sull'allegagione che rappresenta la fase di transizione da fiore a frutto. La ricerca ha scopi sia euristici, ovvero volti ad incrementare le conoscenze di base, sia applicativi, ovvero volti al miglioramento qualitativo e quantitativo della produzione in orticoltura. Biologia, fisiologia e biochimica delle piante
Molecular genetics, reverse genetics and RNAi - Molecular genetics, reverse genetics and RNAi
Projects
Title Starting date
Ottenimento di sviluppo partenocarpico del frutto di pomodoro mediante genome editing utilizzando il sistema CRISPR/Cas9 2/1/17
Pharmacokinetic and pharmacodynamic characterization of tomato cysteine knot miniptroteins 1/15/12
Approccio biotecnologico per l’ottenimento di pomodoro 1/1/11
Microbial biodiversity and humic matter decomposition in lakes 1/1/11
Interazione piastrine-endotelio e sintesi di prostaciclina: ruolo di micro RNA 12/1/10
RNA silencing di geni coinvolti nel controllo delle fasi precoci dello sviluppo del frutto di pomodoro (2005) 1/1/05
Quantitative and Qualitative improvement of productivity in horticulture: Genetic engineering of parthenocarpic fruit development and improved fertility in cultivated varieties of tomato, eggplant, strawberry, raspberry, table grape, lemon and mandarin. 11/5/02