Barbara Simonato

Simonato,  October 11, 2016
Position
Assistant Professor
Role
Ricercatore
Academic sector
AGR/15 - FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Research sector (ERC)
LS9_5 - Food sciences (including food technology, nutrition)

Office
Ca' Vignal 1,  Floor 2,  Room 37
Telephone
+39 045 8027832
Fax
+39 045 802 7929
E-mail
barbara|simonato*univr|it <== Replace | with . and * with @ to have the right email address.

Office Hours

Il docente riceve da lunedì a giovedì previo appuntamento via e-mail

Curriculum

Modules

Modules running in the period selected: 21.
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Course Name Total credits Online Teacher credits Modules offered by this teacher
Bachelor's degree in Biotechnology Basics of Food Technology (2017/2018)   6    (teoria)
(laboratorio)
Bachelor's degree in Biotechnology Basics of Food Technology (2016/2017)   6    (teoria)
(laboratorio)
Bachelor's degree in Biotechnology Basics of Food Technology (2015/2016)   6    (teoria)
(laboratorio)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Oenology I (2014/2015)   12    CHIMICA ENOLOGICA (teoria)
CHIMICA ENOLOGICA (laboratorio)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Oenology I (2011/2012)   12    OPERAZIONI UNITARIE
University Degree in the Science and Technology of Viticulture and Winemaking (University program until academic year 2008/2009) Wine Quality Control (2009/2010)   5    ASPETTI APPLICATIVI
University Degree in the Science and Technology of Viticulture and Winemaking (University program until academic year 2008/2009) Tecnologie e processi di trasformazione (2009/2010)   4   
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Wine Quality Control (2008/2009)   6    Analisi strumentale
University Degree in the Science and Technology of Viticulture and Winemaking (University program until academic year 2008/2009) Tecnologie e processi di trasformazione (2008/2009)   4   
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Food Technology (2007/2008)   6   
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Wine Quality Control (2007/2008)   6    Analisi strumentale
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Food Technology (2006/2007)   6   
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Oenology I (2006/2007)   6    Laboratorio
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Wine Quality Control (2006/2007)   6    Analisi strumentale
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Oenology I (2005/2006)   6    Laboratorio
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Wine Quality Control (2005/2006)   6    Analisi strumentale
Bachelor in Viticultural and Oenological Science and Tecnology (until 2006-2007 academic year) Wine Quality Control (2004/2005)   6      Analisi strumentale

 

Research groups

Scienze e Tecnologie Alimentari
Il settore riunisce i temi di ricerca di natura biologica, fisica e tecnologica che sono alla base dei processi e degli impianti della filiera agroalimentare, dall’approvigionamento delle materie prime alla commercializzazione dei prodotti, lo sviluppo di nuovi prodotti e nuovi processi, la gestione e il controllo della qualità e della sicurezza dei prodotti. Le competenze formative riguardano i processi della tecnologia alimentare, la tecnologia del condizionamento e della distribuzione dei prodotti, la detergenza e la sanificazione degli impianti, le analisi chimiche e la valutazione delle proprietà fisiche e sensoriali dei prodotti, la gestione della qualità dei prodotti, il trattamento dei reflui dell’industria alimentare.
Tecnologie alimentari (2)
Responsabile: dott.ssa Barbara Simonato – Referente sicurezza: Barbara Simonato
Projects
Title Starting date
Caratterizzazione e valorizzazione di aree viticole di alta collina 8/1/08
Espressione seme-specifica di VP2 e VP5 in Arabidopsis thaliana 3/1/08
Innovative chemical and molecular methodologies for characterising the mechanisms of mineral nutrition in vine and studying the effects of fertilization and terroir on the quality of grapes and wine. 1/1/08
Utilizzazione di proteine vegetali come coadiuvanti enologici alternativi nel processo di stabilizzazione dei vini bianchi 10/1/05
Studio e messa a punto di tecniche di crioestrazione selettiva 9/15/05
Studio della cinetica e della fisiologia dei processi di appassimento 9/1/04
Studio degli effetti dei trattamenti di chiarifica dei vini rossi con coadiuvanti alternativi 4/1/04