Anita Zamboni

foto,  November 15, 2017
Position
Associate Professor
Academic sector
AGR/13 - AGRICULTURAL CHEMISTRY
Research sector (ERC)
LS9_4 - Plant sciences (including crop production, plant breeding, agroecology, soil biology)

Office
Ca' Vignal 1,  Floor 2,  Room 2.11
Telephone
+39 045 8027901
Fax
+39 045 8027929
E-mail
anita|zamboni*univr|it <== Replace | with . and * with @ to have the right email address.

Office Hours

Every day (Monday-Friday) with appointment.

Curriculum
  • pdf   CV eng   (pdf, en, 162 KB, 04/12/20)
  • pdf   CV ita   (pdf, it, 209 KB, 04/12/20)



 

Modules

Modules running in the period selected: 20.
Click on the module to see the timetable and course details.

Course Name Total credits Online Teacher credits Modules offered by this teacher
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Agricultural chemistry (2021/2022)   12  eLearning BIOCHIMICA AGRARIA [Laboratorio 1° turno] (Laboratorio)
BIOCHIMICA AGRARIA (Teoria)
Master's degree in Agri-Food Biotechnology Biotechnologies for a sustainable agricultural plant production (2021/2022)   6  eLearning
Master's degree in Viticulture, Oenology and the Wine Market (interuniversity) Analysis of viticultural terroirs (2021/2022)   10    VITICULTURE SOILS AND ROOTSTOCKS IN GRAPEVINE CULTIVATION
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Agricultural chemistry (2020/2021)   12  eLearning BIOCHIMICA AGRARIA (Teoria)
BIOCHIMICA AGRARIA [Laboratorio 2° turno] (Laboratorio)
Master's degree in Agri-Food Biotechnology Biotechnologies for a sustainable agricultural plant production (2020/2021)   6  eLearning
PhD in Biotechnology Attività didattica dottorato (2020/2021)   50  eLearning
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Agricultural chemistry (2019/2020)   12  eLearning BIOCHIMICA AGRARIA (Teoria)
BIOCHIMICA AGRARIA [Laboratorio 2° turno] (Laboratorio)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Agricultural chemistry (2018/2019)   12  eLearning BIOCHIMICA AGRARIA [Laboratorio 1° turno] (Laboratorio)
BIOCHIMICA AGRARIA (Teoria)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Agricultural chemistry (2017/2018)   12  eLearning BIOCHIMICA AGRARIA [Laboratorio - esercitazioni 2° turno] (Laboratorio)
BIOCHIMICA AGRARIA (Teoria)
PhD in Biotechnology Attività didattica dottorato (2017/2018)   10   
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Agricultural chemistry (2016/2017)   12  eLearning BIOCHIMICA AGRARIA [Laboratorio II] (Laboratorio)
BIOCHIMICA AGRARIA (Teoria)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Agricultural chemistry (2015/2016)   12  eLearning BIOCHIMICA AGRARIA (teoria)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Agricultural chemistry (2014/2015)   12    BIOCHIMICA AGRARIA (teoria)
Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology Agricultural chemistry (2013/2014)   12  eLearning BIOCHIMICA AGRARIA (teoria)

 

Research groups

Chimica agraria
Responsabile: prof. Zeno Varanini – Referente sicurezza: Anita Zamboni
Research interests
Topic Description Research area
Studio delle interazioni suolo-pianta Vengono svolte ricerche sulla fisiologia, biochimica e biologia molecolare della nutrizione minerale delle piante sia erbacee che arboree con particolare riferimento, per queste ultime, alla vite. Le problematiche affrontate sono quelle relative al sistema suolo-rizosfera-radice in relazione alla disponibilità di nutrienti ed all' azione di fattori esogeni (es. frazioni della sostanza organica umificata, e biostimolanti) sui meccanismi di assorbimento ionico. Si studiano inoltre le risposte fisiologiche a situazioni di fluttuazioni e stress nutrizionali anche per individuare eventuali meccanismi di adattamento e modificazioni metaboliche. Particolare attenzione è rivolta allo studio dei meccanismi biochimici e molecolari al plasmalemma radicale che attuano e regolano la nutrizione delle piante determinandone le capacità di approvvigionamento. Il laboratorio porta avanti anche studi sulla dotazione nutrizionale dei terreni e i fabbisogni delle colture ed è attivo nel campo dello sviluppo di fertilizzanti innovativi nell’ottica di una agricoltura sostenibile. Biologia, fisiologia e biochimica delle piante
Agriculture related to crop production, soil biology and cultivation, applied plant biology
Projects
Title Starting date
"Fe-rtilizers - Fertilizzanti innovativi per una soluzione sostenibile al problema della Fe-carenza in colture agrarie" 2/1/21
L'agricoltura del futuro e gli alimenti funzionali: una sfida per la ricerca e il rilancio del territorio veneto 9/10/20
Effetti e modo d'azione di innovativi biostimolanti per le piante basati sull'uso contemporaneo di sosatnze umiche ed idrolizzati proteici 10/1/19
Field to field: valorisation of biomolecules from soybean drink by-products as defence products and biostimulants for an improved sustainability of crops cultivation 4/1/19
Analytical approaches for the authentication of organic grapes and wines 8/1/16
Pioneer_STP - The Potential of Novel Processes to Improve Sustainability of Sewage Treatment Plants 5/1/16
Meccanismi fisiologici e molecolari sottesi all'acquisizione di ammonio e nitrato in radici di mais 10/1/11
Il magnesio nella nutrizione della vite: caratterizzazione fisiologica e molecolare di meccanismi di trasporto in portinnesti tolleranti e suscettibili alla carenza 2/1/11
OLIGAR 4/1/10
Risposte adattative alla carenza di ferro in piante coltivate 1/1/09
Ruolo di fonti naturali del ferro (Fe-umati, Fe-fitosiderofori, Fe-citrato) nel recupero da condizioni di carenza 1/1/09