Gruppi di ricerca

Laboratorio di Biosfruttamento dell'Energia Solare (SOLE-LAB)

SOLE-LAB research activities are focused on the bio-exploitation of solar energy for the production of food, fuels and high value products. Different metabolic processes at the base of solar energy utilization are subject of investigation mostly in microalgae but also in plants, focusing on how biomass and metabolites accumulation can be improved through an interdisciplinary approach from plant physiology to biochemistry, biophysics, genetics and bioinformatics. Microalgae are organisms of interest due to their application as alternative and innovative system for solar light utilization, which are not in competition with traditional agriculture.  Research works are extended to genomic and transcriptomic approaches to target  biotechnological intervention. Research activities are substained by several national (PRIN) and european (ERC-Starting Grant SOLENALGAE) grants, and joint projects with national and international companies involved in different industry sectors.

https://www.solelab.org/
Referenti
Matteo Ballottari

URL
https://www.solelab.org/

Matteo Ballottari
Professore ordinario
Argomento Area di ricerca
Analisi genomiche e trascrittomiche di alghe unicellulari Proteomica strutturale, funzionale e di espressione
Bioinformatics
Analisi genomiche e trascrittomiche di alghe unicellulari Bioinformatica e Biologia Computazionale
Bioinformatics
Analisi genomiche e trascrittomiche di alghe unicellulari Biochimica e Biologia Molecolare
Bioinformatics
Bioinformatics Proteomica strutturale, funzionale e di espressione
Bioinformatics
Bioinformatics Bioinformatica e Biologia Computazionale
Bioinformatics
Bioinformatics Biochimica e Biologia Molecolare
Bioinformatics
Fisiologia e Biotecnologie Vegetali Biotecnologie vegetali
Plant Sciences
Fisiologia vegetale Biotecnologie vegetali
Plant Sciences
Ingegneria genetica per la produzione di molecole ad elevato valore aggiunto Biotecnologie vegetali
Plant Sciences
Molecular mechanisms of signalling processes Biochimica e Biologia Molecolare
Molecular mechanisms of signalling processes
Protein chemistry and Enzymology Proteomica strutturale, funzionale e di espressione
Biochemistry & Molecular Biology
Protein chemistry and Enzymology Biochimica e Biologia Molecolare
Biochemistry & Molecular Biology
Recupero di bio-molecole e nutrienti da rifiuti Biotecnologie ambientali: bioenergie, bioraffinerie e biorisanamento
Chemical
Spettroscopia e Biofisica Spectroscopic and spectrometric techniques
Titolo Responsabili Fonte finanziamento Data inizio Durata (mesi) 
ASTEASY - Innovative and efficient production in microalgae of easily extractible and highly pure Astaxanthin for added-value products Matteo Ballottari ERC 01/03/2020 18
IMPLEMENTATION OF A SUSTAINABLE AND COMPETITIVE SYSTEM TO SIMULTANEOUSLY PRODUCE ASTAXANTHIN AND OMEGA-3 FATTY ACIDS IN MICROALGAE FOR ACQUACULTURE AND HUMAN NUTRITION Matteo Ballottari ERC 01/09/2018 18
Implementazione di un sistema innovativo vertical farming per l'agricoltura 4.0 Matteo Ballottari Fondazione Cariverona 01/12/2020 24
JP2018 - Sviluppo di un sistema innovativo indoor per la produzione di astaxantina Matteo Ballottari Joint Project 2018 - assegnato e gestito dal Dipartimento 15/10/2019 36
Miglioramento genetico di ceppi di microalghe per la produzione di biocarburanti e prodotti ad elevato valore aggiunto Matteo Ballottari MIUR 18/12/2017 48
OCARALGAE: Industrial production of Omega3 and carotenoids by microalgae cultivation Matteo Ballottari JOINT PROJECT 2016 - assegnato e gestito dal Dipartimento 01/04/2017 24
PRIN 2012 Miglioramento della produzione di biocombustibili e molecole ad elevato valore aggiunto in alghe unicellulari Matteo Ballottari MIUR 08/10/2013 36
SOLENALGAE Matteo Ballottari Commissione Europea - H2020, null 01/03/2016 60
Sviluppo di un sistema agridolo innovativo tramite vertical farming basato su intelligenza artificiale e recupero di prodotti di scarto Matteo Ballottari Fondo Sociale Europeo e Regione Veneto 15/10/2018 12
Valorizzazione di scarti della filiera agro-alimentare per la produzione di novel food e per il miglioramento delle rese produttive in sistemi agricoli tradizionali ed innovativi Matteo Ballottari Fondo Sociale Europeo e Regione Veneto 30/09/2020 12

Attività

Strutture

Condividi