Oenology II (2019/2020)

Course code
4S00151
Credits
12
Coordinator
Maurizio Ugliano
Teaching is organised as follows:
Unit Credits Academic sector Period Academic staff
TECNOLOGIE E PROCESSI ENOLOGICI 9 AGR/15-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY See the unit page See the unit page
TECNOLOGIE E CONDIZIONAMENTO DEI VINI 3 AGR/15-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY II semestre Fabio Favati

Learning outcomes

The purpose of this course is to provide knowledge concerning the main steps of the winemaking process and the management of the related technological variables, in relation to the chemical and biochemical mechanisms taking place during winemaking. In addition to discussing the major red and white winemaking protocols, the course features a section on ‘special’ winemaking procedures, including production of rosé wines, sparkling wines, low sulfites wines and wines from withered grapes. The mechanisms contributing to wine ageing and maturation will be discussed in relationship to the most recent advances in wine science.

Reference books
Author Title Publisher Year ISBN Note
Ribereau-Gayon Trattato di enologia vol I e II (Edizione 3) Edagricole 2007 88-506-4770-0
Jackson, Ronald Wine Science (Edizione 3) Elsevier 2014 978-0-12-381468-5
Trapani N. Cultura e tecnica Enologica. Vol. 3 Stabilizzazione Imbottigliamento Vini Speciali Enovitis 2012 978-88-90-14334-2
Bertoldi A., Galli A. Igiene degli alimenti e HACCP. In accordo con le disposizioni del pacchetto igiene. Modelli applicativi EPC 2012 978-8-863-1-0190-4
Mazzoleni V. (a cura di) Il sughero manuale tecnico per il corretto utilizzo dei tappi Disponibile On line http://www.amorimcorkitalia.com/img/Manuale_Tecnico_per_il_corretto_utilizzo_dei_Tappi.pdf Lucini officina d’arte grafica 2012
Liberati D. I tappi sintetici in enologia ENO-ONE 2005 978-8-888-79204-0
Mazzoleni V., Zironi R., Campisi B. Manuale d’uso sulle tecniche di tappatura delle bottiglie di vino Consorzio per l’AREA di ricerca scientifica e tecnologica di Trieste 2001
Calà P. Sciullo A. Materiali destinati al contatto con gli alimenti Chiriotti Editore 2006 88-85022-97-9
Ribereau-Gayon Trattato di enologia vol I e II (Edizione 3) Edagricole 2007