Research groups

Biochimica
Responsabile: prof.ssa Paola Dominici – Referente sicurezza: Alessandra Astegno
Biochemistry and Industrial Biotechnology (BIB)

Biocristallografia e Nanostrutture

Bioinformatica applicata
Responsabile: dott. Alejandro Giorgetti – Referente sicurezza: Alejandro Giorgetti
Biologia e biochimica
Responsabile: prof. Massimo Crimi – Referente sicurezza: Massimo Crimi
Molecular biology of the cell
Study of the molecular mechanisms controlling fundamental cellular processes through an interdisciplinary approach that includes cell biology, biochemistry and proteomics.
Biologia vegetale e metabolomica

Biotecnologie Genetiche

Biotecnologie Microbiche e Microbiologia Ambientale
Sede: Ca' Vignal 2, Verona
Chimica agraria
Responsabile: prof. Zeno Varanini – Referente sicurezza: Anita Zamboni
Chimica Biomedica
Responsabile: Prof. Chiara Nardon
Chimica degli Alimenti

Soil and biomass chemistry
Characterization of native and exogenous organic matter in soils.
Chimica Inorganica e dello Stato Solido

Organic chemistry and nanobiointeractions
Our research group investigates the development of biofunctionalized nanomaterials for biological applications in the biomedical and diagnostic field.
Efficienza e organizzazione nelle public utilities
Il gruppo di ricerca focalizza le proprie attenzioni sullo studio delle determinanti esogene ed endogene dell’efficienza nelle public utilities
Enologia
Il gruppo di Enologia si occupa dello studio dei meccanismi chimici e biochimici alla base dell'espressione delle principali caratteristiche qualitative e tecnologiche dei vini. Vengono in particolare studiati gli elementi distintivi dei caratteri aromatici dei principali vini di interesse nazionale e internazionale, i meccanismi di formazione e di evoluzione dell'aroma durante la vinificazione e la conservazione dei vini, la risposta ossidativa di vini differenti in condizioni di stress. Il gruppo si occupa inoltre dello sviluppo di nuove tecnologie di produzione e monitoraggio di processo per il comparto enologico.
Fisiologia e biotecnologie vegetali

Genetica agraria

Genetica Molecolare e Colture Cellulari Vegetali

Imprintig molecolare
Responsabile: prof.ssa Alessandra M. Bossi – Referente sicurezza: Alessandra M. Bossi
Ingegneria Chimica dell'Ambiente e dei Bioprocessi
Il gruppo di ricerca in Ingegneria Chimica dell'Ambiente e dei Bioprocessi opera nel settore del trattamento dei rifiuti organici di diversa origine (civile, industriale, agricola) per il recupero di bio-combustibili o molecole ad alto valore aggiunto oltre che nel settore del trattamento delle acque reflue. Il gruppo di ricerca gestisce il Laboratorio di Impianti chimici per l'Ambiente e i Bio-Processi (LABICAB).
SOLE-LAB (SOLAR ENERGY BIOEXPLOITATION LAB)

Laboratorio di Fotosintesi
Biochimica e fisiologia molecolare della fotosintesi
Plant-soil interaction lab
The interest of the laboratory is mainly focused on the physiology, biochemistry and molecular biology of plant mineral nutrition paying also attention to woody species like grapevine. Several issues related to the soil-rhizosphere-root system are approached with emphases on nutrient availability and the action of exogenous factors (e.g. fraction of soil organic matter and biostimulants) on the mechanism of nutrient acquisition and uptake. The physiological responses to the nutritional stresses and fluctuation of nutrient availability are also matter of concern. Furthermore, particular attention is paid to the study of molecular and biochemical mechanism operating at the level of plant plasma membrane carrying out and regulating the uptake. The laboratory performs also studies on soil fertility and the assessment of plant nutrient requirement and is active in the field of development of innovative sustainable fertilizers.
Materiali a Stampo Molecolare per Applicazioni Analitiche
Preparazione di materiali bio/mimetici per applicazioni bio/analitiche, sensori, separazioni
Materiali luminescenti
Responsabile: prof. Fabio Piccinelli – Referente sicurezza: Fabio Piccinelli
Food Microbiology Laboratory
The expertise of the group concerns the molecular study of microorganisms related to food production and preservation, including pro-technological microorganisms relevant in the production as well as spoiling microorganisms that may occur, and molecular mechanisms of synergy and antagonism.
Microbiologia enologica

Nanomaterials Research Group
The Nanomaterials Research Group (NRG) mainly deals with: - Luminescent inorganic nanomaterials: preparation, structural, morphological and spectroscopic investigation (absorption and luminescence in the ultraviolet, visible and infrared spectral regions) of inorganic nanomaterials, also of colloidal nature, activated with luminescent lanthanide ions. - Multifunctional colloidal nanostructures for applications in biotechnology and nanomedicine: development of organic-inorganic nanocomposites of colloidal nature for theranostics in biotechnology and nanomedicine, in particular for optical imaging, nuclear magnetic resonance (MRI), nanothermometry, photothermal therapy and photodynamics and investigations on their functional properties. - Surface functionalization of inorganic nanomaterials: chemical attack of ligands or compounds on the surface of inorganic nanomaterials to confer additional functionality (eg solubility, colloidal stability, biocompatibility, bioconjugation, targeting, sensing, controlled release of substances).
Theoretical and Experimental Oncology

Patologia vegetale
Responsabile: prof.ssa Annalisa Polverari – Referente sicurezza: Annalisa Polverari
Proteomica e spettrometria di massa
Responsabile: prof.ssa Daniela Cecconi – Referente sicurezza: Daniela Cecconi
Scienze e Tecnologie Alimentari

Spettroscopia NMR
Indagini strutturali e dinamiche di biomolecole mediante spettroscopia di risonanza magnetica nucleare in alta risoluzione

Activities

Research facilities

Share